Culinaire uitstap Maasvallei

Dagprogramma
Het concept van deze dag ontvingen we van Frans Van Meeuwen, zaakvoerder van het culinair tijdschrift Passion.  Deze dag heeft plaats in Brienen-aan-de-Maas. Daar heeft het Emmerson College uit Boston, een Europese afdeling geopend die de studenten de kans geeft kennis te maken met de Europese cultuur. Dit college geeft de studenten media-ervaring.


Gezien de examenperiode is er geen diepgaand bezoek mogelijk, maar we zullen wel de kans krijgen de werking van het college te leren kennen. Daarna rijden we door om te kunnen genieten van een uitgebreid aspergemenu.


Hier alvast wat er geserveerd zal worden, met de aangepaste wijnen:

Proeverijtjes met diverse asperge bereidingen

***

Gerookte asperges

Gecombineerd met tartaartje van Hollandse garnalen, en een kreeften beignet

***

Gegrilde asperges

St. Jacobsmossel in peri- peri  olie bereid met geplette langoustines

***

Gebakken asperge

Grietbot met smeltende ganzenlever en Morieljeroom

***

Gefrituurde asperges

Lamsgebraad uit de Maasduinen met zijn jus


Het aspergeseizoen in ons land begint jaarlijks officieel op de 3e donderdag van april. Nochtans is het product reeds vanaf de 2e helft van februari te verkrijgen.

De telers kunnen de oogst immers vervroegen door enerzijds de teelt onder glas of plastiek tunnels te verwarmen en anderzijds door het afdekken van de aspergebedden met plastic folie. Het plastiek is aan de ene kant zwart en wordt gebruikt om de grond op te warmen. Zodra het te warm wordt, draaien ze de folie langs de witte kant. Deze technieken kunnen de jaarproductie van de aspergeplant niet verhogen, maar zorgen ervoor dat de lokale kwaliteitsasperge vroeger op de markt komt. Bovendien droogt de grond minder snel uit en behouden de asperges hun zuivere witte kleur, wat belangrijk is voor de kwaliteit van de groente. De aanvoer komt echter pas volop op gang tijdens de maand april, waarbij de buitentemperatuur een bepalende factor is.

Het recente goede weer bracht een mooie aanvoer van vollegrond asperges.

De echte productiepieken komen vanaf begin mei, want dan lopen meestal ook de nachttemperaturen op.  Een hoge gemiddelde etmaal-temperatuur is immers nodig om de productie te doen pieken.

Het Belgische aspergeseizoen loopt slechts 2 maanden. Officieel eindigt het aspergeseizoen immers op 24 juni, het feest van St-Jan. Dan moet de teler de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomermaanden te laten doorgroeien. De wortel moet krachten opdoen om het volgende jaar terug kwaliteitsasperges te kunnen leveren. Deze cyclus herhaalt zich ongeveer om de 6 jaar. Daarna oogst de teler ook asperges na het afsluiten van het seizoen, soms tot september of oktober. De plant wordt daarna immers gerooid om plaats te maken voor nieuwe, jonge planten.

Het rozendorp Lottum

Enkele kilometers stroomafwaarts van het restaurant ligt het rozendorp Lottum. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft de rozenkweek hier een hoge vlucht genomen. Ontelbare rozenkwekers hebben zich hier gegroepeerd.

Centraal ligt ‘de Rozenhof’ een bezoekerscentrum dat beschikt over een rozentuin, met enkele van de beste en gezondste rozen van Nederland, België en Duitsland.

Het centrum is gelegen vlakbij de dorpskerk, naast een romantisch middeleeuws kasteeltje ‘de Borggraaf’.

Hoe kan het anders dan dat er een combinatie is tussen rozen en romantiek.

Maar na onze culinaire verkenning van de asperge, besluiten we de dag met een Lottums rozengebak, een glaasje rozenlikeur en een rozenbottelthee. Tenzij men iets sterker, zoals een koffie wenst te gebruiken.

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren. Cookies vertellen ons niet wie je bent.